- Sol, varme og vind over lang tid, gjør faren større. Gammel vegetasjon fra ifjor bidrar på denne tiden til økende fare for brann. Selv om det er lokale forskjeller, vedvarer faren for brann da vegetasjonen tørker raskt opp i fint vær.

Vær aktsom!

Hver enkelt av oss må vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår. Det gjelder alle, hele tiden og over alt.

Aktsomhetsplikten innebærer at man tar forholdsregler for å redusere sannsynligheten for brann og begrense skadene hvis brann skulle oppstå. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket. 

Våren er tid for å stelle i hager og fellesarel, det kan da være lurt å sørge for å holde vegetasjonen nede i nærheten bygninger mv slik at faren for brannspredning reduseres. 

Bålforbudet 
I tidsrommet 15. april til 15. september er det forbudt gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Dette forbudet omtales gjerne som "bålforbudet".

Det generelle forbudet gjelder kun i eller i nærheten av skog og annen utmark, og med det menes alle områder som ikke er innmark.  Eksempler på innmark er gårdsplasser, hustomter, dyrket mark, engslått, kulturbeite og skogplantefelt og liknende områder. Men husk at aktsomhetsplikten gjelder på disse områdene. Det er den som utfører aktiviteten som er ansvarlig for brannsikkerheten.

Å gjøre opp ild omfatter bruk av engangsgriller, bål- og peisinnretninger. Stranden vil oftest regnes som utmark og vil da være omfattet av det generelle bålforbudet. Hvis man likevel ønsker å tenne bål eller grille, må man søke om tillatelse fra kommunen.

Vi anbefaler at du ikke tenner bål fordi det mange plasser nå er så tørt at det sannsynligvis er uaktsomt og dermed forbudt, men det er ditt eget ansvar og opp til deg!

Ved overtredelse av aktsomhetsplikten eller det generelle forbudet kan man straffes med bot eller fengsel.

Grilling
- Brannvesenet fraråder generelt all bruk av engangsgrill, i alle fall når det er tørke. De kan være varme i mange timer etter bruk om de ikke slokkes og kjøles ned skikkelig. Engangsgriller må aldri settes rett på brennbart underlag.

Gassgriller og elektriske griller vil i de fleste tilfeller kunne brukes i egen hage med normalt vedlikehold, forsvarlig plassering og aktsom bruk. Dette gjelder ikke dersom hagen er i eller i nærheten av skog og annen utmark. Der gjelder et generelt forbud.

Husk at aktsomhetsplikten gjelder overalt, i parker og hager, på verandaer og terrasser eller under brennbare tak eller lignende overbygninger.

Ved brann eller ulykke ring 110.

Kort oppsummert

Kort oppsummert har vi et generelt forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark, med unntak av der det åpenbart ikke kan medføre brann, mens i hager, i parker og annen innmark gjelder det en alminnelig aktsomhetsplikt. 

Les mer om brannsikkerhet på www.sikkerhverdag.no

Kontaktperson:
Overordna vakt/vakthavende brannsjef i Sogn brann og redning IKS, tlf. 48 29 69 29

Bilder av skogbrann og skogbrannhelikopter som kan brukes av medier og kommuner:
https://www.flickr.com/photos/dsb_norge/albums/72157668521243017/with/43039870461/