Hva er et pulverapparat?

Et pulverapparat består av en beholder med pulver som drives ut ved hjelp av trykkluft når apparatet utløses. I en bolig skal et godkjent pulverapparat være på minst 6 kilo.
Fordeler: Stor og rask slokkeeffekt ved riktig bruk. Pulveret kveler en brann effektivt. Egnet mot de fleste typer branner.
Ulemper: Apparatet tømmes raskt – et 6 kilos pulverapparat er tomt på 10-20 sekunder. Pulveret medfører behov for omfattende rengjøring etter bruk. Kan ødelegge elektriske apparater.

Pulver kan brukes på alle typer branner.
Apparatet bør brukes støtvis. Ved å holde utløseren nede konstant, tømmes et 6 kilos apparat i løpet av 10- 15 sekunder.
Pulver har lite kjølende effekt, så det kan være aktuelt med etterslukking.
Ved bruk vil pulver forurense omgivelsene en god del. Det må derfor påregnes omfattende opprydning og vasking i ettertid.

Hva sier lovverket?

Slokkeutstyr Brannforskriftene setter minimumskrav for slokkeutstyr til bolig. Håndslokkere skal ha slokkeeffekt minimum A21 for å være godkjent som slokkeutstyr i bolig.

Hva anbefales?

Først og fremst anbefales å benytte husbrannslange fordi den er enkel å betjene, har særdeles god slokkeeffekt og har ubegrensede mengder med slokkemiddel.Det er viktig at det velges utstyr som det kan forventes at beboerne er stand til å betjene. Husbrannslanger fører til minst etterskade, minst vedlikehold og best slokke effekt.

– Pulverapparat:

Pris og kvalitet henger sammen her som overalt ellers, og en god brannslokker er ikke så mye dyrere enn en dårlig når man tenker på i hvilke situasjoner man faktisk skal bruke håndslokkeren sin.

Hva betyder ABC?

Håndslokkerne er inndelt i ulike brannklasser. Det er bokstavene det refereres til på etiketten på apparatet.

A-klassen Omfatter branner i faste organiske materialer som treverk, papir, tekstiler og lignende
B-klassen Omfatter branner i væsker som bensin, olje, lakk, maling og så videre
C-klassen Skal slokke branner i gasser som propan, metan og butan

Pulver- eller skumapparater med brannklassekombinasjonen ABC/AB er det mest vanlige.

Hva betyder 21- 43?

Og slokkeeffekten på brannslokkerne går fra 21 A til 55 A. Disse målene refererer til testbålet som disse apparatene er testet mot. Dess høyere effektklasse, jo større testbål har brannslokkeren blitt testet mot. Dvs. en høyere klasse garanterer deg til å slokke en større brann.

Selv om kravet fra myndighetene er 21 A, bør alle privatpersoner velge en pulverslokker med høyest klasse som i dag er 55 A. Dette står på etiketten på håndslokkeren. Å spare et par hundrelapper ved å kjøpe en brannslokker som kun tilfredsstiller minimumskravet i forskriften er ikke noe vi vil anbefale. Dette kan få fatale konsekvenser ved et branntilløp ved at slokkeren rett og slett ikke er god nok til å slå ned branntilløpet.

Kontrollintervall for bolig

Trykkladde pulverapparater skal kontrolleres av godkjent person hvert femte år og sendes til service hvert 10 år.
Pulverapparater med trykkpatron skal kontrolleres av godkjent person hvert andre år og sendes til service hvert 10 år.